Current Affairs October
2014 Question and Answers
Hello friends! If you are
looking for Current Affairs for
October 2014 then no need to search anymore because this page is
providing you Current Affairs
October 2014 with questions
and answers.
These days it is very
important to be aware about what is happening around us. Also current affairs
or general awareness is the essential section in any competitive / Entrance
examination whatever it is CAT / MAT / UPSC / SSC / IBPS / Railway etc.
Latest October Month
Current Affairs
·
Former International cricket umpire Mohammad
Ghouse died
·
AP Government signed MoU with Google India
for Digital AP project
·
Year-Long Centenary Commemoration of Komagata
Maru Incident Inaugurated
·
Third Global Citizen Festival held in New
York
·
RBI announced fourth Bi-Monthly Monetary
Policy Statement 2014-15
·
Tata motors Limited appointed Mayank Pareek
as president of Passenger Vehicle Division
·
Auto Portal Cardekho acquired Gaadi.com for
11 million US dollar
·
India and the US issued Vision Statement to
boost strategic ties
·
World Tourism Day observed across the world
·
Bhagat Singh’s last surviving sister Bibi
Prakash Kaur died
·
Himachal Pradesh government introduced Cage
Culture Technique for fish farming
·
Muthuraman Vice Chairman of Tata Steel
retired
·
Tamil Nadu CM Jayalalithaa held guilty in
disproportionate assets case
·
Europe won 40th Ryder Cup in Gleneagles
·
Justice Handyala Dattu sworn-in as new CJI
·
World Heart Day observed globally on 29
September
·
PM Narendra Modi addressed 69th session of
UNGA in Hindi
·
Panneerselvam sworn-in as Chief Minister of
Tamil Nadu
·
Gunners Day observed on September 28
·
President of Catalonia signed decree to hold
independence referendum on 9 November
·
Turkish Government imposed ban on tattoos and
piercings in all schools
·
Ashraf Ghani Ahmadzai sworn in as president
of Afghanistan
·
PM Narendra Modi inaugurated India Food Park
in Tumkur
·
Volcano Mount Ontake erupted in Japan
·
Bangladesh government appointed Syed Muazzem
Ali as its new Envoy to India
·
Leander Paes and Marcin Matkowski won
Malaysian Open doubles title of tennis
1. India and China agreed
to open a new route for Kailash Mansarovar Yatra during the visit of Chinese
President Xi Jingping to India. As per the agreement, the new route will be
through?
A. Nathula
Pass
B. Lipulekh
Pass
C. Spanggur
Gap
D. Shipkila
Pass
Ans. B
2. Name the Music Maestro
Mandolin player who died on 19 September 2014 in Chennai following a failed
liver transplant at the age of 45?
A. Uppalapu
Srinivas
B. Dave
Apollon
C. Ricky
Skaggs
D. None
of the above
Ans. A
3. Which State government
on 19 September 2014 launched a Unicode based mobile app for android phones to
promote the language spoken in the State?
A. Andhra
Pradesh
B. Tamil
Nadu
C. Karnataka
D. Telangana
Ans. C
4. The 17th Asian Games is
supposed to be held in?
A. Doha,
Qatar
B. Incheon,
South Korea
C. New
Delhi, India
D. Guangzhou,
China
Ans. B
5. Name the youngest Indian
sailor who will represent India in 17th Asian Games 2014?
A. Abigail
Jillian
B. Chitresh
Tatha
C. Vir
Menon
D. Jillian
Schlesinger
Ans. B
6. Recently, Indian sand
artist Sudarsan Pattnaik won the People’s Choice prize at the World Cup of Sand
Sculpting-2014 in US. He won prize for his work ____?
A. Save
Tree, Enrich Green
B. Save
Tree, Save the Future
C. Save
Water, Save the Future
D. Save
Water, Save the Life
Ans. B
7. India’s Saina Nehwal
clinched the women’s single title at the Australian Badminton Open Super series
by defeating ___?
A. Carolina
Marin
B. LI
Xuerui
C. Wang
Yihan
D. BAE
Yeon Ju
Ans. A
8. The major tribal bodies
of which State on 8 September 2014 rejected the demand for a separate State
called Twipraland?
A. Madhya
Pradesh
B. Arunachal
Pradesh
C. Tripura
D. Maharashtra
Ans. C
9. Which state recently
made it mandatory for women to wear helmets while riding a two-wheeler?
A. Maharashtra
B. Kerala
C. Delhi
D. Rajasthan
Ans. C
10. Recently, the power
ministry has set up a seven-member panel called “Advisory Group for Integrated
Development of Power, Coal and Renewable Energy” to look into issues related
power sector. The chairman of the advisory group is _____?
A. Suresh
Prabhu
B. Pratyush
Sinha
C. Anil
Baijal
D. Partha
S Bhattacharya
Ans. A
11. Ramanayaran who passed
away recently, was a famous film director in ___?
A. Tamil
B. Kannada
C. Hindi
D. Telugu
Ans. A
12. Recently, which among
the following Indian Airliners has joined global airline body Star Alliance?
A. Air
India
B. GoAir
C. IndiGo
D. Jet
Airways
Ans. A
13. Recently, the
government of India has extended the ban on imports of milk and its products
from China for one more year till 2015. The ban has imposed due to presence of
_____?
A. Urea
B. Melamine
C. Magnesium
Sulphate
D. Ammonia
Ans. B
14. Vinod Kumar Duggal
resigned as the Governor of which State?
A. Maharashtra
B. Madhya
Pradesh
C. Manipur
D. Nagaland
Ans. C
15. Recently India and
ASEAN signed an agreement to strengthen trade relations. In this context, which
of the following Free Trade Agreement (FTA) is not signed between India and
ASEAN countries?
A. Free
Trade Agreement in services
B. Free
Trade Agreement in investments
C. Free
Trade Agreement in goods
D. Free
Trade Agreement in manpower
Ans. D
16. Who among the following
has become the first Indian to win three medals in successive ISSF Shooting
World Cup?
A. P
N Prakash
B. Jitu
Roy
C. Saurav
Roy
D. Prashant
Jain
Ans. B
17. The theme of World Day
to Combat Desertification and Drought 2014 is ___?
A. Land
Belongs to the Future – Let’s Climate Proof It
B. Land
Degradation – Let’s join hand together to prevent it
C. Combating
land degradation for sustainable agriculture
D. Desertification
and Climate Change – One Global Challenge
Ans. A
18. The “Salar Jung
Museum”, which has turned 125 years of foundation recently, is in ____?
A. Mumbai
B. Pune
C. Hyderabad
D. Kolkata
Ans. C
19. Who among the following
has won the prestigious Pen Pinter Prize-2014?
A. Salman
Rushdie
B. Ronald
Clipp
C. Arundathi
Roy
D. J
K Rowling
Ans. A
20. According SEBI new
slew of reforms all listed companies including PSU’s must have public
shareholding of ___ per cent. Fill the blank with correct option?
A. Ten
B. Fifteen
C. Twenty
D. Twenty
Five
Ans. D
Tags:
Current Affairs